Skrevet 03/05/2012 af Michael Bang
 
 

Hvordan skaffer jeg kunder?

handshake isolated in office
handshake isolated in office

På alle mine workshops er ovenstående spørgsmål nok et af dem der er blevet stillet oftest. “Hvordan skaffer jeg kunder?”. Og spørgsmålet er jo også super relevant! Du har evnerne, du har udstyret og du har gejsten! Men hvor fa…. bliver kunderne af? Hvor kommer de fra? Hvordan får du fat på dem?

Indtil nu har dette spørgsmål dog også været det spørgsmål, som jeg har besvaret dårligst. “Problemet” er, at jeg aldrig rigtigt har gjort noget konkret, og noget som man kan kopiere. Jeg har bare skudt og skudt og skudt, og så er mine kunder lige så langsomt kommet. De er selvfølgelig kommet igennem mit netværk, det være sig både via facebook og mit alm. sociale netværk, men det er sgu svært at konkretisere yderligere, hvordan jeg har gjort. Jeg har en masse idéer om hvad jeg ville gøre, hvis jeg skulle starte forfra, men det er kun idéer og teori – ikke praktisk erfaring.

Men det vil jeg gøre noget ved nu! Så de næste 14 dage vil jeg forsøge at skaffe kunder i en by, hvor jeg absolut intet netværk har. For det er jo sådan rigtig mange fotografers hverdag ser ud. Dvs. de har nok i virkeligheden et større netværk end det jeg starter ud med i dette forsøg, men det kan i hvert fald føles som om at man intet netværk har. Og hvad gør man så?

Jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker om, hvordan jeg vil gribe det hele an. Til at starte med vil jeg finde 10 større virksomheder i området. Jeg bliver nødt til at Google lidt, og finde ud af hvor mange ansatte de har (sådan ca.), og derefter satse på at min research er rigtig. Det er jo lidt trist at bruge enorme resurser på en virksomhed, der så viser sig kun at have 1 ansat. De næste 14 dage vil jeg kun gå efter virksomheder med mere end 10 ansatte. Jeg vil dog ikke gå efter KÆMPE virksomheder. Umiddelbart kan det jo ellers lyde fristende med potentielt hundredevis af portrætter, men arbejdsgangen i store koncerner kan være lidt (læs: meget!) tung, og chancen for at jeg får noget som helst igennem på 14 dage, er lig nul.

Derudover vil jeg variere min approach en smule fra gang til gang, og se hvad der umiddelbart virker bedst. Hvor mange gange har du ikke hørt fra andre fotografer, at “Du skal bare tage din portfolio under armen, og så ud og banke døre ind!”, men virker det rent faktisk? Kan man bare troppe op i en reception uanmeldt, og så regne med at få noget med hjem? Eller er det bedre at sende en mail i forvejen, og SÅ troppe op? Hvad med at ringe og tilbyde sin ekspertise, eller skal man sende en fin flyer med priser og eksempler på ens kunnen? Jeg når ikke at teste det hele, men jeg vil alligevel prøve at finde ud af, hvad der virker bedst (for mig, naturligvis).

Men inden jeg begynder for alvor, så skal der lidt forberedelse til. Jeg har allerede været lidt inde på det, men her kommer der en liste over, hvad jeg har tænkt mig at gøre inden jeg stemmer dørklokker:

1. Finde 10 virksomheder i den pågældende by, der (forhåbentligt) alle har over 10 ansatte.

2. Finde direkte telefonnumre eller mailadresser på direktøren/marketingsdirektøren hvis muligt.

3. Kigge de 10 virksomheders websites igennem og undersøge, om der overhovedet er noget at komme efter. Hvis en virksomhed f.eks. har hvad der ligner sprit nye portrætter på hjemmesiden, så er det måske ikke her, jeg skal lægge det meste af min energi.

4. Finpudse min portfolio, og kun have de absolut bedste af mine skud med. Jeg vil tro jeg kommer til at have omkring 20 – 30 billeder i min portfolio.

5. Gøre min iPad klar til at vise min portfolio frem på (tror jeg kommer til at bruge app’en “Portfolio for iPad“). Jeg kunne også vælge at vise mine billeder frem på print, men det er sgu for besværligt, og jeg tror tiden er moden til at vise dem frem digitalt.

6. Lave en plan over hvilke dage jeg vil gøre hvad. De første 2 – 3 dage vil nok gå med at finde de 10 virksomheder, og derefter skal jeg have lagt en plan for, hvordan jeg griber det hele an, og hvilke virksomheder jeg prøver hvilken approach af på.

Og så ellers bare gå i gang! :)

Jeg vil løbende fortælle lidt om mine oplevelser her på bloggen. Jeg glæder mig allerede! Det vil sikkert blive 14 dage fyldt med nederlag og afslag, men FORHÅBENTLIGT vil der være bare én enkelt lille solstråle historie i mellem, som kan motivere mig, og måske endda give dig blod på tanden efter at prøve selv. :)

Jeg håber i hvert fald at du vil kigge forbi igen, og læse med når jeg beretter fra min tur ud i det ukendte. :)

 


Michael Bang

 
Grundlagde bloggen i 2009, og i 2010 også Photomeetup Copenhagen. Skyder primært for erhvervslivet og pladeselskaber – både stills og video. Blogområder: Adobe, Olympus, Portrætter, Video. Er desuden officiel ambassadør for Olympus.