Skrevet 19/07/2011 af Michael Bang
 
 

En quickguide til Auto FP Highspeed Sync – flash med hurtig lukkertid!


Det lyder kryptisk, men det behøver det ikke at være. :) I dette indlæg vil jeg prøve at forklare hvad Auto FP Highspeed Sync er og kan, på en så “nede på jorden” måde som overhovedet muligt. For man behøver faktisk ikke vide hvad der helt præcist foregår inde i kameraet, for at kunne drage fordel af den lækre lille feature.

I bund og grund går det ud på, at du kan skyde med langt hurtigere lukkertider, end hvad du normalt kan når du bruger en flash. Når jeg f.eks. bruger mine Bowens lamper, så kan jeg ikke skyde meget hurtigere end 1/200 sek. før end jeg kan se på billedet, at mine lamper ikke kan følge med. Der kommer en karakteristisk sort kant i den ene side af billedet, som indikerer at min flash ikke kan følge med. Skyder jeg med en lukkertid på 1/1000 sek., ja så vil mit billede være helt sort.

Men men men… Hvis du f.eks. benytter dig af en SB-900 fra Nikon, så har du faktisk muligheden for at skyde med en lukkertid på helt ned til 1/8000 sek! Det er vanvittigt hurtigt, og det giver dig en kæmpe fordel når du vil lukke det naturlige lys ude af billedet – eksempelvis hvis du skyder udenfor, med solen bankende ned fra en skyfri himmel. :)

Og det er faktisk slet ikke så vanskeligt at slå til på dit kamera. Den følgende guide er til et Nikon D3, men jeg vil tro at den (med lidt variation) virker på langt de fleste Nikon-modeller der understøtter Auto FP Highspeed Sync.

1. Tænd dit kamera, og tryk på “MENU”

2. Gå ned på “blyanten” og tryk “OK”.

3. Scroll ned på “e” eller “Bracketing/flash” og tryk “OK”

4. Tryk “OK” ud for den øverste eller den der hedder “Flash sync speed”

5. Den står sikkert på den anden øverste linje. Marker den øverste linje der gerne skulle hedde “1/250 s (Auto FP)” og tryk på “OK”

6. Gå ud af menuen igen.

Det var det! :) Nu kan du bruge din speedlight sammen med lukkertider på op til 1/8000 sek! :)

Et eksempel på brug af Auto FP Highspeed Sync:

På dette billede, som jeg skrev om i mandags, hamrede sollyset ind fra højre side igennem nogle vinduer, og lampen påvirkede også billedet for meget ved lukkertider på under 1/250 sek. Derfor tændte jeg for Auto FP Highspeed Sync, og skød med en lukkertid på 1/1250 sek. Det fjernede al sollyset, og næsten al lyset fra lampen, og tilbage var kun lyset fra mine flashes. Nu var det pludseligt langt nemmere at styre præcist hvordan lyset faldt på min hovedperson.

Leg selv lidt med det. Du vil hurtigt finde ud af, at du kan skabe nogle ret fantastiske resultater med denne lille rettelse i dine indstillinger. :)


Michael Bang

 
Grundlagde bloggen i 2009, og i 2010 også Photomeetup Copenhagen. Skyder primært for erhvervslivet og pladeselskaber – både stills og video. Blogområder: Adobe, Olympus, Portrætter, Video. Er desuden officiel ambassadør for Olympus.